Focusing

Focusing verdiept alles wat je doet

Focusing gaat over mild en mindful aandacht geven aan hoe je lichaam een situatie ervaart zodat de betekenis zich verder kan verduidelijken.

Focusing helpt je om dat wat je ergens al vaag kon aanvoelen, beter  te begrijpen en te verwoorden. Dat wat je impliciet al wist, wordt meer expliciet. Dit leidt tot meer en dieper weten, tot een scherper inzicht, tot nieuwe mogelijkheden, een plan, een oplossing, nieuwe energie, concrete actie. Door te focussen ontwikkel je meer autonomie, zelfvertrouwen, creativiteit en draagkracht.

De grondlegger van Focusing is Prof. Eugene T. Gendlin, hoogleraar psychologie en filosofie aan de Universiteit van Chicago. In de jaren ’60 onderzocht Gendlin waarom bepaalde clienten in psychotherapie meer succesvol waren dan anderen. Hij ontdekte dat de sleutel tot positieve verandering verband houdt met een  waarnemende, open en verkennende aandacht voor het eigen lijfelijk aanvoelen van situaties in het hier en nu. Op die basis ontwikkelde hij een manier waarmee je dit soort aandacht kunt ontwikkelen. Deze manier  noemde hij ‘Focusing’.

Zelf maakte ik kennis met Focusing in de jaren ’90, tijdens mijn opleiding cliëntgerichte psychotherapie. Sindsdien bleef ik me verder bekwamen in Focusing en werd het een standvastige en betrouwbare leidraad in mijn persoonlijk en professioneel leven.

In 2008 nam ik deel aan de Summerschool van het Focusing Institute in New York. Dit bracht me in contact met een  wereldwijd netwerk dat de ongelimiteerde toepassingen van Focusing verder ontwikkelt en verspreidt. In 2008 behaalde ik mijn certificaat als Focusing Trainer en in 2021 als Focusing Coördinator. 

Focusing Vlaanderen biedt aan Focusing een regionaal verbindend platform. Op www.focusingvlaanderen vind je informatie over Focusing, over het netwerk, over samenkomsten, workshops en trainingen.  

Zelf integreer ik Focusing nu vooral nog in mijn individuele begeleidingen en in supervisie.

Meer bronnen
Focussen is Mindfulness Plus (Lia Zagers)
www.focusingvlaanderen.be
www.focusing.org

www.stichtingfocusing.nl